niedziela, 19 lutego 2017

Makaron lub ryż bez kalorii? Z konjac jest to możliwe.

Makaron konjac bez kalorii.

Dziś krótki wpis, który stanowi  pewną ciekawostkę dietetyczną. Od razu zaznaczam, iż nie ma tutaj żadnej jak to niektórzy nazywają - chemii. Jest to produkt naturalny i praktycznie bez kalorii.


Konjac (dziwidło / amorphophallus konjac) jest rośliną z Azji. Korzeń tej rośliny służy do pozyskiwania glukomannanu. Jest to rodzaj błonnika, który potrafi wchłonąć nawet 100 razy więcej wody niż błonnik obecny w innych produktach spożywczych. Należy zaznaczyć, iż błonnik pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, zapewnia prawidłowe trawienie, zwiększa uczucie sytości oraz wspomaga usuwanie szkodliwych toksyn. 

Ryż / makaron (shirataki) bez kalorii.


Nie trudno się domyśleć, iż producenci zaczęli wykorzystywać glukomannan do wyrobu makaronu / ryżu dietetycznego. Skutkiem tego powstały produkty:
  • naturalne z cennymi właściowościami;
  • bez kalorii, bez węglowodanów, tłuszczu, białka i glutenu;
  • bez smaku – przejmuje smak dodatków, np. sosów;
  • dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej,
Makaron taki zakupicie przez internet oraz znajdziecie w niektórych sklepach np. Piotr i Paweł. Cena waha się od 6 - 10 zł za opakowanie 200 - 350 g. Produkt jest praktycznie bez smaku, a jego konsystencja jest lekko gumowata. Jednakże dla niektórych osób na redukcji może być jak zbawienie, a pozostali będą kręcili na niego nosem tak jak i na wiele innych produktów. Osobiście mi przypadł do gustu - tym bardziej, że po otwarciu jest już gotowy do spożycia.

1 komentarz:

  1. Bardzo ale to bardzo mi nie smakował. Trochę jak gluty :) Ale moja znajoma go je z uwielbieniem.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Wasz komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Jednakże bez zastanowienia usuwam wszelkie reklamy oraz spam.