niedziela, 29 listopada 2015

Słodziki i wpływ na głód, poziom insuliny oraz masę ciała.

Słodziki i wpływ na głód, poziom insuliny oraz masę ciała.Ostatnimi czasy na pewnej konferencji usłyszałem jakoby słodziki u wielu osób podnosiły poziom insuliny we krwi. Inaczej mówiąc powodowały odpowiedź hormonalną podobną do tej jaką powodują cukry proste. Dziś chciałbym wyjaśnić ten temat jak zwykle opierając się o badania, a nie czcze gadanie. Od razu zaznaczam, iż nie jest to artykuł o wpływie na zdrowie, bo nie na tym dziś się skupię. 


Badanie 1.
"Comparison of the effects of aspartame and sucrose on appetite and food intake."
Badano wpływ spożywania pokarmów słodzonych aspartamem albo sacharozą na ocenę apetytu oraz przyjmowania pokarmu u ludzi. Nie stwierdzono istotnych różnic między uczuciem głodu, sytości oraz chęcią jedzenia.

Badanie 2.
"Effects of intense sweeteners on hunger, food intake, and body weight: a review."
Nie stwierdzono po aspartamie zwiększenia przyjmowania pokarmu oraz przyrostu masy ciała u ludzi.

Badanie 3.
"Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels."
Tutaj stwierdzono, że Stewia u ludzi działa jeszcze ciekawiej. ponieważ zmniejsza poziom glukozy we krwi, co jest podyktowane obniżenien insulinooporności komórek.

Badanie 4.
"Effect of the artificial sweetener, sucralose, on gastric emptying and incretin hormone release in healthy subjects."
Wnioski: Sukraloza u ludzi nie stymuluje odpowiedzi insuliny

Badanie 5.
"High-intensity sweeteners and energy balance."
Nie-odżywcze środki słodzące promują u gryzoni zwiększenie przyjmowania pokarmu, przyrost masy ciała, nagromadzenia tkanki tłuszczowej, oraz osłabienie kalorycznej kompensacji w porównaniu do spożycia pokarmów i płynów zawierających glukozę.

Badanie 6.
"Sweet taste of saccharin induces weight gain without increasing caloric intake, not related to insulin-resistance in Wistar rats."
Słodki smak sacharyny może wywoływać łagodny przyrost masy ciała u szczurów bez zwiększania całkowitego spożycia kalorii.

Źródło 7.
Zbyszko Tarczewski: "Badania dowodzą jasno, że słodziki nie powodują przyrostu masy ciała"

Podsumowanie.


Ogólnie przejrzałem dużą ilość badań i nie znalazłem istotnego wpływu słodzików na poziom głodu, insuliny, czy spożycia pokarmu u ludzi. Z kolei w badaniach na zwierzętach pojawiały się kwestie, iż słodziki mogą promować tycie. W mej ocenie słodziki są produktem typowo dla ludzi i takie też badania powinniśmy brać pod uwagę. Jednakże ocenę pozostawiam Wam.

4 komentarze:

  1. uff trochę się uspokoiłam myślałam że więcej się je przez słodziki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyżby chodziło o wykład Ajwen w Poznaniu? Też to słyszałam i też mnie to zdziwilo :) Dzięki za podesłanie linków, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również też :). Ogólnie nie przepadam za wszelkim wyolbrzymianiem faktów do niebotycznej rangi. Wszędzie liczy się umiar.

      Usuń
  3. Ja też jestem przeciwniczką wyolbrzymiania i szukania dziury w całym. Wiem, że powinno się jeść super fit i super zdrowo, ale i słodzik i cola zero stosowane umiarkowanie są po prostu dla ludzi. Nie można sobie odmawiać zawsze i wszystkiego. Tzn. Ci którzy trenują zawodowo - pewnie tak. Ale żyjemy żeby cieszyć się życiem i jeśli ktoś ma smak, chęć i potrzebę to czemu nie :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Wasz komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Jednakże bez zastanowienia usuwam wszelkie reklamy oraz spam.