niedziela, 21 czerwca 2015

Zdrowe produkty, które spowolnią metabolizm oraz rozwój masy mięśniowej.

Zdrowe produkty, które spowolnią metabolizm oraz rozwój masy mięśniowej.

Pewnie po przeczytaniu tematu artykułu część z Was złapała się za głowę i z wewnętrznym sprzeciwem stanowczo zareagowała w stosunku do mnie gestem puknięcia się w głowę. Chcę Was tutaj uspokoić, ponieważ moje zamierzenie było przemyślane i jak najbardziej celowe.



Otóż każdy produkt żywieniowy może mieć dwa przeciwstawne oblicza. Dlatego dzisiaj poruszę temat antyoksydantów, które mogą ograniczać rozwój masy mięśniowej oraz wspomnieć  o goitrogenach i ich działaniu spowalniającym metabolizm.

Antyoksydanty i mniejsza masa mięśniowa.


Antyoksydanty lub przeciwutleniacze to grupa związków chemicznych, które opóźniają procesy starzenia się organizmu spowodowany przez wolne rodniki. Działają na nie neutralizująco. Przeciwutleniacze powszechnie uznawane są za panaceum do zapobiegania m.in powstawaniu nowotworów, czy chorobie niedokrwiennej serca.

W tym miejscu muszę zaznaczyć, iż ze zwiększoną aktywnością wolnych rodników możemy się również spotkać w okresie po treningowym. Jednakże aktywność ta jest niezbędna do wywołania hipertrofii mięśniowej oraz wystąpienia zjawiska adaptacji wysiłkowej. Efektem wolnych rodników jest pobudzanie syntezy białek mięśniowych. 

Nie trudno jest więc wysnuć wnioski, iż silne antyoksydanty powinny zniknąć z okresu około-treningowego. Jednakże jak najbardziej możemy je używać przez resztę dnia - w porach odległych od sesji treningowej. Wtedy też oprócz działania pro-zdrowotnego będą mieć akurat pewien pozytywny wpływ na mięśnie.

Goitrogeny i spowolnienie metabolizmu.


Substancje te wpływają na gospodarkę jodu, poprzez zaburzenie jego wchłaniania. Z kolei jak wiemy jod jest niezwykle istotny dla tarczycy, a ona jest kreatorem odpowiedniego metabolizmu.

Goitrogeny zawierają m.in:
  • produkty sojowe;
  • chrzan;
  • orzeszki ziemne;
  • jarmuż;
  • rzeżucha;
  • rzepak;
  • rzepa;
  • truskawki, brzoskwinie, gruszki;
  • szpinak;
  • gorczyca;
  • maniok;
  • pędy bambusa;
  • warzywa z rodziny brassica;
  • len;
  • proso.

Jeśli Waszym celem jest wzrost masy mięśniowej to wskazane produkty możecie używać do woli (chyba, że macie niedoczynność tarczycy). Jeśli z kolei charakteryzujecie się bardzo wolnym metabolizmem, to być może warto jest je ograniczyć lub zupełnie wyeliminować.

Na koniec muszę zaznaczyć, iż gotowanie w dużym stopniu neutralizuje goitrogeny, a wymienione produkty (więkoszość) z reguły poddaje się wymienionej obróbce termicznej. Dodatkowo umiar w spożyciu może też być czynnikiem decydującym o rezultatach.

4 komentarze:

  1. A co z pozostałymi straczkami czyli soczewica i ciecierzyca? Spokojnie mozna jesc bez obawy?
    Zawszs mi sie wydawalo ze dzialaja niekorzystnie na tarczyce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też masz tam goitrogeny, ale nie słyszałem aby soczewicę lub ciecierzycę jadł ktoś na surowo :)

      Usuń

Każdy Wasz komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Jednakże bez zastanowienia usuwam wszelkie reklamy oraz spam.