wtorek, 2 czerwca 2015

Chipsy - jeden z największych wrogów zdrowia i sylwetki.

Chipsy - jeden z największych wrogów zdrowia i sylwetki.

Dawno, dawno temu wymieniałem i opisywałem top najgorszych produktów żywnościowych. Dzisiaj chciałbym w sposób szczególny skupić się na jednym z takich produktów, czyli chipsach.


Chipsy na pierwszy rzut oka wydają się być nieszkodliwym produktem, który przecież powstaje z ziemniaka okraszonego bukietem przypraw. Jednakże jak to w życiu bywa - diabeł tkwi w szczegółach. 

Prawdziwe oblicze chipsów.


Otóż podczas długotrwałego smażenia produktów spożywczych zawierających skrobię, czyli w tym wypadku chipsów dochodzi do pojawia się "magicznego" akrylamidu. Substancja ta według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem prawdopodobnie wywołuje raka u ludzi. Profesor Marek Naruszewicz wskazuje, iż "regularne spożywanie produktów o dużej zawartości akrylamidu wywołuje w organizmie przewlekły stan zapalny, który może prowadzić do pogłębienia miażdżycy". Wykazuje On, również że akrylamid znacząco obniża zapasy przeciwutleniacza - glutationu (GSH). Tym samym dochodzi do szybszego starzenia się tkanek organizmu. Sam skład chipsów też pozostawia wiele do życzenia. Przeważnie znajdziemy tam najtańszy olej smażalniczy (palmowy), z reguły utwardzony. Proces utwardzania gwarantuje, że chipsy smażone w takim oleju są bardziej chrupiące oraz mają długi termin ważności. Sam jednak proces utwardzenia powoduje, że powstają tłuszcze trans, a te podnoszą poziom złego i obniżają dobrego cholesterolu, powodują również nowotwory. 

Co jeszcze ciekawego zawierają chipsy?


Producenci chipsów (chociaż nie tylko) uwielbiają poprawiać smak oraz zapach swoich produktów. W związku z tym popularnym dodatkiem jest glutaminian sodu, który powiązany jest z ryzykiem otyłości. Dodatkowo możemy zastać nadmiar soli, przeróżne sztuczne aromaty, czy inne "ciekawe" substancje (np. fosforan wapnia wykorzystywany na dużą skalę do produkcji nawozów fosforowych).

chipsy skład
Chipsy ziemniaczane to dodatkowo bardzo bogate źródło tłuszczów (28–41 g na 100 g chipsów) oraz węglowodanów o wysokim , a tym samym kiepskim dla sylwetki indeksie (42–62 g na 100 g chipsów). Kaloryczność wynosi, aż 505–549 kcal/100 g.

Podsumowanie.


Chipsy nie zabiją Cie po jednej paczce, ale osobiście proponowałbym inne rodzaje przekąsek. Tym bardziej, iż powinniśmy pamiętać o tym, że choroby układu krążenia czy nowotwory mogą rozwijać się bezobjawowo przez 30 - 40 lat po to by po tym okresie przedstawić swoją działalność w postaci zawału czy nowotworu.


Źródła:
http://www.menshealth.pl/dieta/Chipsy-jak-bardzo-szkodza-zdrowiu,4919,1
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chipsy
http://www.kardiolo.pl/chipsy_szkodza_sercu.htm

6 komentarzy:

  1. Trzeba być świadomym tego co jemy, na szczęście ta świadomość wzrasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam to ogromne szczęście, że chipsy mi bardzo szkodzą. W związku z czym jak je zjem, czuje się chora. Ostatni raz jadłam je jakieś 2-3 lata temu... Nie czuje potrzeby ich jedzenia. Dla uzależnionych polecam liście jarmużu lub cieciorkę pieczone. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś jadłam. Teraz nie mogę przełknąć niczego, co zawiera pełno chemii i szkodliwych substancji. Po co ludzie się trują? ;/

    OdpowiedzUsuń
  4. śmieciowe jedzenie!

    Dorośli powinni uczyć dzieci zdrowego odżywiania...a nie jeszcze kupować im te śmieci...

    Późnej wszyscy zdziwieni, że dziecko otyłe...Dorośli zresztą też lubują się w tej 'przekąsce'

    Jedzmy rozsądnie i zdrowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chipsy to obok piwa druga rzecz z której trudno było mi zrezygnować na diecie. Na szczęście udało się już ponad 2 lata. Niestety piwo od czasu do czasu wypije ale zdania na temat piwa są podzielone. Ja uważam, że jedno od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Wasz komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Jednakże bez zastanowienia usuwam wszelkie reklamy oraz spam.