Chipsy – jeden z największych wrogów zdrowia i sylwetki.

chipsy

Chipsy to produkt wysoce przetworzony, który kusi od lat olbrzymie masy ludzi. W mojej ocenie są one szczególnie atrakcyjne dla dzieci, co tym bardziej powinno nas zastanowić, czy warto je dawać naszym dzieciom. Dawno, dawno temu wymieniałem i opisywałem top najgorszych produktów żywnościowych. Dzisiaj chciałbym w sposób szczególny skupić się na jednym z takich produktów, czyli chipsach.

Chipsy na pierwszy rzut oka wydają się być nieszkodliwym produktem, który przecież powstaje z ziemniaka okraszonego bukietem przypraw. Jednakże jak to w życiu bywa – diabeł tkwi w szczegółach.

Prawdziwe oblicze chipsów.

Otóż podczas długotrwałego smażenia produktów spożywczych zawierających skrobię, czyli w tym wypadku chipsów dochodzi do pojawia się “magicznego” akrylamidu. Substancja ta według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem prawdopodobnie wywołuje raka u ludzi. Profesor Marek Naruszewicz wskazuje, iż “regularne spożywanie produktów o dużej zawartości akrylamidu wywołuje w organizmie przewlekły stan zapalny, który może prowadzić do pogłębienia miażdżycy”. Wykazuje On, również że akrylamid znacząco obniża zapasy przeciwutleniacza – glutationu (GSH). Tym samym dochodzi do szybszego starzenia się tkanek organizmu. Sam skład chipsów też pozostawia wiele do życzenia. Przeważnie znajdziemy tam najtańszy olej smażalniczy (palmowy), z reguły utwardzony. Proces utwardzania gwarantuje, że chipsy smażone w takim oleju są bardziej chrupiące oraz mają długi termin ważności. Sam jednak proces utwardzenia powoduje, że powstają tłuszcze trans, a te podnoszą poziom złego i obniżają dobrego cholesterolu, powodują również nowotwory. 

Jakie jeszcze negatywne substancje zawierają chipsy?

Producenci chipsów (chociaż nie tylko) uwielbiają poprawiać smak oraz zapach swoich produktów. W związku z tym popularnym dodatkiem jest glutaminian sodu, który powiązany jest z ryzykiem otyłości. Dodatkowo możemy zastać nadmiar soli, przeróżne sztuczne aromaty, czy inne “ciekawe” substancje (np. fosforan wapnia wykorzystywany na dużą skalę do produkcji nawozów fosforowych).
chipsy skład
Chipsy ziemniaczane to dodatkowo bardzo bogate źródło tłuszczów (28–41 g na 100 g chipsów) oraz węglowodanów o wysokim , a tym samym kiepskim dla sylwetki indeksie (42–62 g na 100 g chipsów). Kaloryczność wynosi, aż 505–549 kcal/100 g.

Podsumowanie.

Chipsy nie zabiją Cie po jednej paczce, ale osobiście proponowałbym inne rodzaje przekąsek. Tym bardziej, iż powinniśmy pamiętać o tym, że choroby układu krążenia czy nowotwory mogą rozwijać się bezobjawowo przez 30 – 40 lat po to by po tym okresie przedstawić swoją działalność w postaci zawału czy nowotworu.

Źródła:
http://www.menshealth.pl/dieta/Chipsy-jak-bardzo-szkodza-zdrowiu,4919,1
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chipsy
http://www.kardiolo.pl/chipsy_szkodza_sercu.htm

Odpowiedz na „ViviFitBlog BAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 komentarzy “Chipsy – jeden z największych wrogów zdrowia i sylwetki.”