piątek, 22 maja 2015

Kwas ursolowy nowym sprzymierzeńcem w walce o lepszą sylwetkę i zdrowie?

kwas ursolowy i jabłka

Stosunkowo niedawno kwas ursolowy skupił na sobie uwagę środowiska naukowego. Otóż związek ten może być panaceum na odpowiedni stosunek tkanki mięśniowej do tłuszczowej w organizmie oraz na wszelkie problemy zdrowotne. 


Kwas ursolowy (UA) to organiczny związek chemiczny, z grupy terpenów, pochodna ursanu. Istotną kwestią jest to, że występuje w sposób naturalny w jabłkach, jagodach, śliwkach oraz jemiole, głogu, szałwii, bazylii, oregano, rozmarynie, tymianku!

Badania naukowe wykazały, że UA chroni przed otyłość w diecie z wysoką zawartością tłuszczu oraz poprawia odporność na insulinę. Kwas ursolowy posiada pewne określone cechy takie jak: anaboliczny wpływ na mięśnie szkieletowe, które z kolei odgrywają istotną rolę w procesie starzenia się.
Stosunkowo niedawno zbadano, iż kwas ursolowy obniża masę ciała, zwiększa zużycie energii, zmniejsza poziom wolnych kwasów tłuszczowych w surowicy i zawartości triglicerydów w mięśniach szkieletowych. UA tłumi również adhezję komórek nowotworowych oraz ich migrację i inwazję. Według różnych badań  może mieć pozytywny wpływ na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Istnieją również badania, które wskazują że UA 
hamuje  zwłóknienie mięśnia sercowego, zarówno in vitro jak i in vivo. Związek ten może również zapobiegać utracie masy kostnej. (Wszelkie szczegóły w linkach na końcu artykułu)
Kwas ursolowy na dany moment ma przesłanki, aby w przyszłości być środkiem terapeutycznym do walki z otyłością, osteoporozą, zapobieganiu przerzutom nowotworów, w leczeniu chorób wątroby, chorób serca, stanów patologicznych związanych z zanikiem mięśni (w tym szkieletowy zanik mięśni), stwardnieniu zanikowym bocznym (ALS), sarkopenii i chorobach metabolizmu mięśni.

Badania medyczne na wspominane powyżej tematy:
"Ursolic acid increases energy expenditure through enhancing free fatty acid uptake and β-oxidation via an UCP3/AMPK-dependent pathway in skeletal muscle"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25944715
"Ursolic acid inhibits adipogenesis in 3T3-L1 adipocytes through LKB1/AMPK pathway"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23922935
"Ursolic acid increases energy expenditure through enhancing free fatty acid uptake and β-oxidation via an UCP3/AMPK-dependent pathway in skeletal muscle."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25944715
"Effect of ursolic acid on proliferation of T lymphoma cell lines Hut-78 cells and its mechanism"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25778894
"A pentacyclic triterpene natural product, ursolic acid and its prodrug US597 inhibit targets within cell adhesion pathway and prevent cancer metastasis."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25823660
"Design, synthesis and in vitro evaluation of novel ursolic acid derivatives as potential anticancer agents."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25841199
"Ursolic acid inhibits the development of nonalcoholic fatty liver disease by attenuating endoplasmic reticulum stress."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25892149
"Downregulation of miR-21 is Involved in Direct Actions of Ursolic Acid on the Heart: Implications for Cardiac Fibrosis and Hypertrophy."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25903305
"Ursolic acid derivatives as bone anabolic agents targeted to tryptophan hydroxylase 1 (Tph-1)"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25930119

3 komentarze:

  1. Fajnie prowadzony blog, podoba mi się więc dodaje go do katalogu na moim blogu który znajduje się pod linkiem http://blogi-fit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny artykuł, nie słyszałam do tej pory o UA a czytam masę rzeczy dotyczących medycyny, zdrowego trybu życia czy treningów. Poczytam o tym więcej na necie :) Fajnie że umieściłeś również linki na dole tekstu.
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń

Każdy Wasz komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Jednakże bez zastanowienia usuwam wszelkie reklamy oraz spam.