sobota, 20 września 2014

QUIZ wiedzy! 15 pytań sprawdzających co wiesz!


Przedstawiam Wam test wiedzy z dziedziny fitness & wellness. Poprawne odpowiedzi znajdziecie na jego końcu. Kto chce będzie mógł się pochwalić ile miał poprawnych. Jest to test jednokrotnego wyboru.

1. Ile kcal ma 1 gram białka?
a) 4 kcal
b) 9 kcal
c) 7 kcal

2. BCAA to aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach. Nie należy do nich:
a) walina
b) glutamina
c) leucyna

3. Ciężko trenujący sportowcy mają zapotrzebowanie na białko w porównaniu z ludźmi prowadzący siedzący tryb życia....

a) praktycznie takie samo
b) około dwa razy większe
c) około cztery razy większe

4. Które tłuszcze są uważane za złe?

a) jednonienasycone
b) wielonienasycone
c) nasycone

5) Które źródło białka uważane jest za niepełnowartościowe?
a) indyk
b) twaróg
c) soczewica

6) Im dieta zawiera mniej tłuszczu to...
a) tym lepiej
b) bez różnicy
c) niekoniecznie oznacza to lepiej. 

7) Który z poniższych węglowodanów to cukier prosty?
a) galaktoza
b) sacharoza
c) maltoza

8) Jaki czynnik ma największą moc w przeciwdziałaniu rakowi jelita grubego?
a) spożywanie odpowiedniej ilości błonnika
b) mniejsze spożycie białka 
c) ograniczenie spożycia tłuszczów

9) Która grupa mięśniowa posiada więcej włókien wolnokurczliwych (czerwonych):
a) klatka piersiowa
b) łydki
c) triceps

10) Produkcję plemników zwiększa:
a) chrom
b) cynk
c) żelazo

11) Podstawowym składnikiem budulcowym chrząstek, który bierze udział w regeneracji kości jest:
a) tauryna
b) białko serwatkowe
c) chondroityna

12) Gdzie znajdziemy kreatynę?
a) mięso wołowe
b) mleko
c) orzechy

13) Kortyzol to?
a) hormon steroidowy
b) hormon tropowy
c) hormon tarczycy

14) Ryzyko osteoporozy zmniejszy..
a) trening siłowy
b) poświęcanie większej uwagi na sen
c) ograniczenie spożycia tłuszczu

15) Który z poniższych produktów ma najwyższy indeks glikemiczny?
a) kasza jaglana
b) kasza gryczana
c) ryż brązowy


Odpowiedzi prawidłowe

1) a) 2) b) 3) b) 4) c) 5) c)
6) c) 7) a) 8) a) 9) b) 10) b)
11) c) 12) a) 13) a) 14) a) 15) a)

3 komentarze:

  1. Melduje, że 13 odpowiedzi prawidłowych, to chyba nie tak źle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 4 źle, ale to chyba nie najgorzej :)
    Zapraszam nakrywka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny test :) U Ciebie jak zawsze fajne ciekawostki. Zaraz biorę się za jego zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Wasz komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Jednakże bez zastanowienia usuwam wszelkie reklamy oraz spam.