QUIZ wiedzy! 15 pytań sprawdzających co wiesz!

Przedstawiam Wam test wiedzy z dziedziny fitness & wellness. Poprawne odpowiedzi znajdziecie na jego końcu. Kto chce będzie mógł się pochwalić ile miał poprawnych. Jest to test jednokrotnego wyboru.

1. Ile kcal ma 1 gram białka?
a) 4 kcal
b) 9 kcal
c) 7 kcal

2. BCAA to aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach. Nie należy do nich:
a) walina
b) glutamina
c) leucyna

3. Ciężko trenujący sportowcy mają zapotrzebowanie na białko w porównaniu z ludźmi prowadzący siedzący tryb życia….

a) praktycznie takie samo
b) około dwa razy większe
c) około cztery razy większe

4. Które tłuszcze są uważane za złe?

a) jednonienasycone
b) wielonienasycone
c) nasycone

5) Które źródło białka uważane jest za niepełnowartościowe?
a) indyk
b) twaróg
c) soczewica

6) Im dieta zawiera mniej tłuszczu to…
a) tym lepiej
b) bez różnicy
c) niekoniecznie oznacza to lepiej. 

7) Który z poniższych węglowodanów to cukier prosty?
a) galaktoza
b) sacharoza
c) maltoza

8) Jaki czynnik ma największą moc w przeciwdziałaniu rakowi jelita grubego?
a) spożywanie odpowiedniej ilości błonnika
b) mniejsze spożycie białka 
c) ograniczenie spożycia tłuszczów

9) Która grupa mięśniowa posiada więcej włókien wolnokurczliwych (czerwonych):
a) klatka piersiowa
b) łydki
c) triceps

10) Produkcję plemników zwiększa:
a) chrom
b) cynk
c) żelazo

11) Podstawowym składnikiem budulcowym chrząstek, który bierze udział w regeneracji kości jest:
a) tauryna
b) białko serwatkowe
c) chondroityna

12) Gdzie znajdziemy kreatynę?
a) mięso wołowe
b) mleko
c) orzechy

13) Kortyzol to?
a) hormon steroidowy
b) hormon tropowy
c) hormon tarczycy

14) Ryzyko osteoporozy zmniejszy..
a) trening siłowy
b) poświęcanie większej uwagi na sen
c) ograniczenie spożycia tłuszczu

15) Który z poniższych produktów ma najwyższy indeks glikemiczny?
a) kasza jaglana
b) kasza gryczana
c) ryż brązowy

Odpowiedzi prawidłowe

1) a) 2) b) 3) b) 4) c) 5) c)
6) c) 7) a) 8) a) 9) b) 10) b)
11) c) 12) a) 13) a) 14) a) 15) a)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze “QUIZ wiedzy! 15 pytań sprawdzających co wiesz!”