sobota, 12 lipca 2014

Mechanizm humoralny kluczem do łakomstwa oraz podjadania

mechanizm humoralny i podjadanie

Mechanizm humoralny stanowi bardzo złożony system kontroli apetytu. Jego odpowiednie działanie ma istotny wpływ na to czy będziemy mieli ochotę spożyć dodatkowe, nadprogramowe kalorie. Odpowiednie wyregulowanie wspomnianego mechanizmu będzie sprzyjało redukcji masy ciała oraz ogólnemu zdrowiu.


W mechanizmie humoralnym uczestniczą bezpośrednio następujące hormony: insulina, leptyna, serotonina oraz cholecystokinina. Każdy z nich wywiera konkretne reakcje na nasz mózg.

Insulina - za jej wydzielanie odpowiedzialna jest trzustka. Insulina wpływa na zmniejszanie poziomu glukozy we krwi. Tym samym w głównej mierze odpowiada za metabolizm węglowodanów. Niska ilość cukru we krwi oraz insuliny powoduje uczucie głodu. Bezpośredni wpływ na poziom insuliny mają węglowodany o określonych indeksach glikemicznych. Jeżeli chcemy o siebie zadbać, to powinniśmy w większości spożywać węglowodany o niskich indeksach. Szczegółowo na ten temat tutaj: http://www.albertkosmider.pl/2014/02/indeks-glikemiczny-przyjacielem-albo.html

Leptyna - wpływa na uczucie sytości. Za jej poziom odpowiada wcześniej wymieniona insulina. Gdy poziom insuliny jest wysoki dochodzi do wytwarzania leptyny. W ten sposób hormon zmniejsza apetyt oraz pobudza układ sympatyczny. Warto zaznaczyć, iż może dojść do zjawiska oporności na leptyne. Tyczy się to osób żywiących się węglowodanami o wysokim indeksie glikemicznym oraz z dużym poziomem tkanki tłuszczowej. Pomimo najedzenia się mogą one nie odczuwać adekwatnego uczucia sytości, co jest spowodowane znikomą wrażliwością receptorów wychwytujących leptynę.

Serotonina - jest nazywana hormonem szczęścia. Niski poziom serotoniny będzie sprzyjał spożyciu węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym np. słodyczy. Aby przeciwdziałać takim zachowaniom - warto zapewnić sobie odpowiedni poziom serotoniny w organizmie poprzez dostarczenie pokarmów bogatych w tryptofan. Szczegółowo na ten temat w tym artykule: http://www.albertkosmider.pl/2012/08/szczesliwy-styl-zycia.html

Cholecystokinina - jest hormonem wydzielanym przez ściany jelita cienkiego. Szczególnie interesującym nas działaniem cholecystokininy w układzie humoralnym - jest hamowanie uczucia głodu. Wysoki poziom tego hormonu powoduje sytość. Poziom ten można osiągnąć poprzez posiłki duże objętościowo, a małe kalorycznie np. jedząc warzywa.

Sposób biochemiczny kontroli nad łakomstwem:

- zadbaj o stabilny i zrównoważony poziom insuliny. Stosuj węglowodany o niskich indeksach glikemicznych.
- zadbaj o niski poziom leptyny poprzez utrzymywanie prawidłowej masy ciała oraz stosowanie węglowodanów o małym IG. Pamiętaj, iż wysoki poziom tkanki tłuszczowej będzie sprzyjał leptynooporności.
- dbaj o dostarczenie produktów bogatych w tryptofan. Zapewni to Tobie wysoki poziom serotoniny i zabezpieczy przed spożywaniem wszelkich słodkości.
- spożywaj produkty małokaloryczne o dużej objętości np. warzywa. Zapewni to Tobie odpowiedni poziom cholecystokininy i tym samym sytości.

Z kolei sposoby psychologiczne kontroli nad łakomstwem opisywałem pod koniec tego artykułu:
http://www.albertkosmider.pl/2014/06/efekt-podjadania-i-sposoby.html

3 komentarze:

  1. naprawdę świetny wpis! przyznaję, że nie wiedziałam wszystkiego :) człowiek uczy się całe życie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. profesjonalne podejście do tematu!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne i jasne wyjaśnienie co za co jest odpowiedzialne. Lubie takie artykuły, nie wszystko wiedziałam, a niektóre informacje sobie przypomniałam

    OdpowiedzUsuń

Każdy Wasz komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Jednakże bez zastanowienia usuwam wszelkie reklamy oraz spam.