środa, 30 kwietnia 2014

Glutaminian sodu - współwinowajca tycia

glutaminian sodu

Czy glutaminian sodu może przyczyniać się do nadwagi i otyłości? Dlaczego znajdujemy go w niejednym produkcie spożywczym? Czy spożywanie go może być dla nas niezdrowe?


Czym jest glutaminian sodu?


Glutaminian sodu - to organiczny związek chemiczny. Jest on szeroko stosowany jako dodatek do zup, sosów, mieszanek przypraw, konserw jako wzmacniacz smaku i zapachu. Owszem ,znajdziemy go również w wielu innych produktach.

Możliwe skutki uboczne.


Nadmierne spożycie glutaminianu sodu może powodować: zawroty głowy, migrenę, palpitacje serca, nadmierną potliwość, czy uczucie niepokoju. Na temat szkodliwości glutaminianu opinie dzielą wielu naukowców. Stąd pomijam te kwestie, a chciałbym wskazać na jeden potwierdzony fakt, który opisuję poniżej.

Interesujący "skutek uboczny".


Otóż stosunkowo niedawno naukowcy odkryli, iż mamy receptory piątego smaku „umame” (oprócz słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego). Receptory te odpowiedzialne są za wykrywanie białka oraz kwasu glutaminowego. Glutaminian sodu ma to do siebie, iż przez błonę śluzową pokonuję barierę krew-mózg wywołując wzmożony apetyt. W praktyce handlowej - glutaminian wpływa na wzrost sprzedaży produktów spożywczych, ponieważ podnosi ich atrakcyjność pod względem walorów węchowo-smakowych. Pośrednio działanie glutaminianu wpływa również na wydzielanie soków żołądkowych. 
Niejednokrotnie do produktów gdzie znajduje się glutaminian sodu, dodawany jest cukier lub inny słodki dodatek np. glukoza. Cukier poprzez ponoszenie poziomu insuliny we krwi odpowiada za uczucie głodu i zjawisko anabolizmu. Współpraca cukru z glutaminianem - może powodować to, iż trudniej będzie nam poprzestać na kilku chipsach, czy jednej parówce. 

W bibliografii znajdziecie jedno z badań na temat glutaminianu i wzrostu otyłości.

Podsumowanie.


Osobiście uważam, iż warto jest w miarę możliwości unikać wspomnianego dodatku. Z drugiej strony nie ma co popadać w paranoję. Nie od dziś wiadomo, iż przyczyna otyłości, czy nadwagi - to nadprogramowe kalorie. Jednakże jeśli są osoby, którym ciężko jest obejść bez ulubionego produktu spożywczego - powinny spojrzeć, czy nie zawiera glutaminianu sodu.

Bibliografia:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Glutaminian_sodu
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24410812

4 komentarze:

  1. Powoduje nie tylko tycie... co gorsza, w ogóle rozregulowuje cały organizm, układ hormonalny , przez co ma się deprechę :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej nie zaprzeczam :) Jednak w arcie chciałem jedynie poruszyć kwestię glutaminianu i tycia.

      Usuń
  2. I zaburza odczuwanie smaku przez co ludzie teraz mało kiedy odczuwają prawdziwy smak dania faszerując go właśnie jeszcze bardziej chemią.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Wasz komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Jednakże bez zastanowienia usuwam wszelkie reklamy oraz spam.