piątek, 10 stycznia 2014

Sernik LOW CARB

sernik low carb

Chciałem przedstawić Wam sernik nisko-węglowodanowy. Jest on idealnym uzupełnieniem/zamiennikiem dla osób będących na redukcji jak i w okresie masowania.


Przepis przekazał mi Sebastian B (z zakładki referencje), który często eksperymentuje w kuchni.  Łamiąc tym samym stereotypy, iż dieta powinna być jałowa. 


Składniki:
- 9 jaj,
- 90 g. kazeiny (najlepiej wychodzi z dwoma smakami),
- 900 g. twarogu chudego lub półtłustego, który musimy wcześniej zmielić najlepiej 2-3 razy,
- 20 - 30 g. kakao (opcjonalnie),
- 80 - 120 ml wody,
- 1 andrut,
- 20 - 40 tab. słodzika (rodzaj zależy od nas. Może być np. Stewia),
- 50 g. orzechów laskowych lub innych ulubionych.

Przygotowanie:
1. Oddzielamy wszystkie żółtka od białek. Białko możemy włożyć do lodówki jeżeli jaja nie były zimne.
2. Miksujemy żółtka, dodajemy do nich twaróg oraz wodę. Wszystko traktujemy blenderem żeby utworzyć masę bez grudek.
3. Ubijamy białko.
4. Do wcześniej przygotowanej masy dodajemy ubite białko oraz kazeinę. Jeśli mamy jeden smak lub naturalną, robimy to w jednej misce. Jeśli nie, to rozdzielamy masę na pół i mieszamy robotem osobno. Jeżeli kazeina nie miała żadnego smaku to dodajemy kakao niesłodzone.
5. Na łyżce rozkruszamy słodzik i mieszamy z masą, która jest serowa, więc powinna być dosyć mocno posłodzona.
6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli mamy jeden smak, to wylewamy wszystko i dodajemy orzechy. Jeśli nie, to jedną część wylewamy na papier, dosypujemy orzechy, na górę kładziemy andrut i zalewamy drugą częścią.
7. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 45-60 min bez termoobiegu (polecam, bo wtedy nie jest suchy) lub 30-45 min z termoobiegiem.
8. Po upieczeniu zmniejszamy temperaturę do 0 i czekamy jakieś 30 min, pozwoli to zachować puszystość.

W 100 gramach mamy:
- 22 gramy białka,
- 5 gramów tłuszczu,
- 6 gramów węglowodanów,
- 157 kcal.

7 komentarzy:

  1. Widziałam już low serniki,ale takiego to jeszcze nie:) Wygląda i wydaje się smakowity,a Ty widzę masz talent do gotowania więc jeśli tworzysz same takie pyszności to ja poproszę o takie wpisy u ciebie na blogu:)

    p.s. czym wyliczasz kcal i btw na porcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat może w dalszej perspektywie zajmę się i przepisami. Ciężko z czasem u mnie. Wszelkie dania przeważnie robię na szybko. Do wyliczeń kcal wystarczą w zupełności zwykłe tabele kalorii. Liczysz skład wszystkich składników, a później już sama matematyka, czyli proporcje :)

      Usuń
  2. Uee coś dla mnie :D tylko kazeiny nie mam :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!! wygląda pysznie i makro bardzo przyzwoite, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o, zapisuję przepis i wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie przepisy które pozwalają urozmaicić dietę, ostatnio też eksperymentowaliśmy z sernikami właśnie i wyszło super, przepis z Twojego bloga też wkrótce wykorzystamy. I kto powiedział, że dieta ma być nudna ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, ciekawe czy smakuje jak sernik. Chyba to sprawdzę :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Wasz komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Jednakże bez zastanowienia usuwam wszelkie reklamy oraz spam.