Sernik LOW CARB

sernik low carb

Chciałem przedstawić Wam sernik nisko-węglowodanowy. Jest on idealnym uzupełnieniem/zamiennikiem dla osób będących na redukcji jak i w okresie masowania.

Przepis przekazał mi Sebastian B (z zakładki referencje), który często eksperymentuje w kuchni.  Łamiąc tym samym stereotypy, iż dieta powinna być jałowa. 

Składniki:
– 9 jaj,
– 90 g. kazeiny (najlepiej wychodzi z dwoma smakami),
– 900 g. twarogu chudego lub półtłustego, który musimy wcześniej zmielić najlepiej 2-3 razy,
– 20 – 30 g. kakao (opcjonalnie),
– 80 – 120 ml wody,
– 1 andrut,
– 20 – 40 tab. słodzika (rodzaj zależy od nas. Może być np. Stewia),
– 50 g. orzechów laskowych lub innych ulubionych.

Przygotowanie:
1. Oddzielamy wszystkie żółtka od białek. Białko możemy włożyć do lodówki jeżeli jaja nie były zimne.
2. Miksujemy żółtka, dodajemy do nich twaróg oraz wodę. Wszystko traktujemy blenderem żeby utworzyć masę bez grudek.
3. Ubijamy białko.
4. Do wcześniej przygotowanej masy dodajemy ubite białko oraz kazeinę. Jeśli mamy jeden smak lub naturalną, robimy to w jednej misce. Jeśli nie, to rozdzielamy masę na pół i mieszamy robotem osobno. Jeżeli kazeina nie miała żadnego smaku to dodajemy kakao niesłodzone.
5. Na łyżce rozkruszamy słodzik i mieszamy z masą, która jest serowa, więc powinna być dosyć mocno posłodzona.
6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli mamy jeden smak, to wylewamy wszystko i dodajemy orzechy. Jeśli nie, to jedną część wylewamy na papier, dosypujemy orzechy, na górę kładziemy andrut i zalewamy drugą częścią.
7. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 45-60 min bez termoobiegu (polecam, bo wtedy nie jest suchy) lub 30-45 min z termoobiegiem.
8. Po upieczeniu zmniejszamy temperaturę do 0 i czekamy jakieś 30 min, pozwoli to zachować puszystość.

W 100 gramach mamy:
– 22 gramy białka,
– 5 gramów tłuszczu,
– 6 gramów węglowodanów,
– 157 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 komentarzy “Sernik LOW CARB”